Z Drugiej Strony Lustra (ul. Piłsudskiego 18) to ciekawe autorskie menu, przygotowane z najwyższej jakości produktów. Ideą jest łączenie klasycznych francuskich technik kulinarnych z tradycją różnych kuchni regionalnych. W restauracji wykorzystywane są często polskie produkty regionalne, w tym ryby słodkowodne z Zielenicy, kiszonki z Kołobrzegu czy szparagi z Gryfina. Uwagę przykuwa również wystrój restauracji. Jest tam bardzo kolorowo, ale też nowocześnie, przytulnie i ze smakiem.
Na przystawkę w Z Drugiej Strony Lustra możemy zamówić panna cottę ze szpinaku z musem z czosnku niedźwiedziego, galaretką z pomarańczy i rokitnika, rzodkiewką, oliwą szczypiorkową, lodami z maślanki i chrupkim chlebem (32 zł), grasicę cielęcą z groszkiem zielonym, grzybami shimeji, jabłkiem, oliwą szczypiorkową, piklowaną kalarepką (32 zł) czy palonego fileta z pstrąga od Ani z Zielenicy z jogurtem z wasabi, kompresowanym ogórkiem i cytryną (26 zł). Można także zamówić zupę np. chowder rybny z wędzonego jesiotra za 24 zł. Dania główne to m.in. policzki wołowe z puree z cebuli, cebulą piklowaną, warzywami, sosem z Martini i młodymi ziemniakami 55 zł, kacza noga konfitowana z coulis z jabłek od Rajewskich, gruszką i młodymi ziemniakami, gastrique z rabarbaru i porzeczek (55 zł), filet z pstrąga od Ani z Zielenicy podany z puree z groszku, warzywami, kaszą jaglaną (49 zł), cappuccino ze smardzy i borowików z młodymi ziemniakami, zielonym groszkiem i jajkiem poche (59 zł).
Restauracja została oceniona przez użytkowników 262 razy. 71 proc. twierdzi, że lokal zasługuje na najwyższą ocenę. 17 proc. ocenia go bardzo dobrze.
"Według mnie świetny wybór dań, doskonale skomponowanych, zawierających unikalne składniki, w istotnej części regionalne. Na przykład ser ajurwedyjski z mleka krowiego, zakwaszony witaminą C. Wyobraźnia kulinarna, znakomity warsztat, kunszt Iwony Niemczewskiej oraz zespołu sprawiają, że restauracja Z Drugiej Strony Lustra należy do najlepszych w swojej kategorii w kraju, nie ustępując restauracjom w Europie, w tym berlińskim, posiadającym gwiazdki Michelin, spośród których część miałem okazję odwiedzić. Gratulacje i podziękowania. Serdecznie polecam" - pisze o restauracji użytkownik TripAdvisor.
Z Drugiej Strony Lustra w środy i czwartki jest otwarta w godz. 13-21. W piątki i soboty od 13 do 22, a w niedziele od 13 do 19.
Wszystkie komentarze
Bez przesady, np. w Kaskadzie czy Galaxy jest sporo punktów z niezłym i niedrogim jedzeniem.
Ile osób, tyle rankingów. Każdy ranking jest subiektywny. Gdyby wstawić do niego podane przez ciebie restauracje, ktoś napisałby zaraz: jak to, co to za ranking, który nie uwzględnia restauracji XX, ZZ i YYY?
Każdy ma prawo stworzyć własną listę, czyż nie?
Nie rozumiem restauracji podających olbrzymie porcje. Bardzo lubiąc golonkę w życiu nie pójdę na nią do Starej Komendy bo zapłacę za całą porcję, po czym połowę zostawię na talerzu. CO ZA NONSENS!
Widzę że któryś z pracowników Starej Komendy (świetne własne piwo!) postanowił bronić bezsensownie wielkich porcji, dając mi minusa ;-)
Zawsze możesz zabrać na wynos tę połowę której nie zjesz.
Albo przyjść z drugim amatorem golonki.
Tyle że z tekstu wynika, że nawet dwie napalone na golonkę osoby zjadły zaledwie połowę porcji. Wygląda zatem na to, że ja dałbym radę zjeść tylko jedną czwartą porcji :-)