Dla rodzin i dzieci wesołe miasteczko i koncerty, dla planujących wakacje tysiące ofert wypoczynku. Dla każdego porcja zupy pieczarkowej po szczecińsku z wielkiego, mierzącego 2,5 tys. litrów, gara. Taki będzie tegoroczny Piknik nad Odrą.
Piknik potrwa dwa dni. Jak zwykle składał się będzie z kilku części. Największą z nich jest Market Tour, czyli targi turystyki. Organizatorzy spodziewają się ok. setki wystawców: biur podróży, gospodarstw agroturystycznych, przewoźników, hoteli, ośrodków wypoczynkowych, rekreacyjnych, sanatoryjnych. W ramach Pikniku nad Odrą odbędzie się również festiwal kuchni i wyrobów regionalnych z całego kraju (pierniki, kiełbasy, pieczywo, miody, piwa, wędliny, paszteciki szczecińskie, ogórki kołobrzeskie, ryby, sałatki śledziowe, soki ekologiczne, szwedzka kiszka itd.), a także wiosenny festyn rodzinny z wesołym miasteczkiem z Czech. Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne, młodzieżowe i grupy tańca. Zespół Retro Gitary wykona przeboje Czerwonych Gitar.
Tradycyjnie odbędzie się też wielkie gotowanie. W mierzącym 2,5 tys. litrów garze ugotowana zostanie w tym roku zupa pieczarkowa, do przyrządzenia której potrzebnych będzie m.in. 250 kg pieczarek i 60 kg włoszczyzny. Ma wystarczyć na ok. 10 tys. porcji. Odbędą się także Targi Organic, podczas których zobaczyć i kupić będzie można ekologiczne wyroby: jedzenie, ale także przedmioty ze skóry i drewna.
Ponieważ ul. Jana z Kolna musi być otwarta dla ruchu, piknik będzie ''wciśnięty'' na ul. Admiralską i Komandorską oraz na sąsiednie trawniki.
Piknik nad Odrą współorganizują MTS, miasto i Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Turystyki. W sobotę impreza potrwa od godz. 11 do 22, a w niedzielę od 11 do 20.
Wszystkie komentarze