Miesięcznik National Geographic Traveler opisuje Szczecin w najnowszym numerze, w ramach cyklu ''Polska jest najfajniejsza''. Jakie zalety ma nasze miasto według autorów raportu, Barbary Żukowskiej i Mikołaja Nowackiego?
REKLAMA
1 z 9
Po pierwsze: Zamek Książąt Pomorskich
Według autorów raportu, tutaj tętni ''centrum życia kulturalnego na Pomorzu Zachodnim''. Autorzy polecają obejrzeć książęce sarkofagi oraz wahadło Foucaulta. ''Z zamku jest tylko krok do innych staromiejskich zabytków Szczecina''.
2 z 9
Po drugie: ładne widoki
Dziennikarzom spodobała się panorama miasta widoczna z Cafe 22. Wypatrzyli nawet wymalowany na jednej z kamienic napis ''Kocham Szczecin''. Wyliczają: ''widać jeziora, kanały i rozlewiska Międzyodrza, dźwigi i suwnice portowe''.
Fot. Andrzej Kraśnicki jr / Agencja Wyborcza.pl
3 z 9
Po trzecie: zwodzony most kolejowy w Podjuchach
Powód: to unikat w skali kraju.
4 z 9
Po czwarte: browar restauracyjny Stara Komenda
''Browar pub i restauracja w jednym, a przede wszystkim nowe miejsce spotkań szczecinian''.
Katarzyna Wirkus
5 z 9
Po piąte: szczecińska Wenecja
''Gdy się patrzy na ten kompleks, łatwo sobie wyobrazić dawną świetność tego miejsca'' - uważają autorzy.
6 z 9
Po szóste: pasztecik
NG przypomina zwięźle historię tego niezwykłego dania, a także zachęca do odwiedzin w lokalu przy al. Wojska Polskiego (na zdjęciu).
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl
7 z 9
Po siódme: kino Pionier 1909
Bo ''odnajdzie się w nim klimat z początku ubiegłego wieku''. Autorzy zwracają uwagę, że w Kiniarni można zamówić w barze napoje i popijać je w trakcie seansu.
8 z 9
Po ósme: Cmentarz Centralny
Szczecińska nekropolia zachwyciła dziennikarzy swoją urodą i rozmiarami; zapowiadają większy artykuł w jednym z kolejnych numerów Travelera (dobrze, że nie zajrzeli na Bronowicką).
9 z 9
Jak oceniacie wybór dziennikarzy NG Traveler?
To trafne wskazania? A może Wasza lista ''Ośmiu powodów dla których warto przyjechać do Szczecina'' jest zupełnie inna?
Piszcie: listy@szczecin.agora.pl, komentujcie na naszym forum.
Wszystkie komentarze