Festiwal Smaków Azji
To będzie pierwszy Festiwal Smaków Azjatyckich w Szczecinie. Nie chodzi tu jednak tylko o jedzenie. Podczas imprezy będzie można poznać kulturę i zwyczaje krajów dalekiego wschodu. Festiwal odbędzie się na placu Gryfitów i w Centrum Eventowo-Biznesowym "Bulwary" (przy Starej Rzeźni). Rozpocznie się w sobotę o godz. 12. Pierwszego dnia imprezy będzie można zobaczyć trzy azjatyckie filmy. O godz. 13 odbędzie się projekcja dramatu "Kwiat wiśni i czerwona fasola", o godz. 15.30 dokumentu o mistrzu sushi "Jiro śni o sushi", a o 17.30 obraz "Ramen. Smak wspomnień". Przez dwa dni na terenie imprezy Marcin Drogosz, hodowca psów rasy akita będzie opowiadał o zwierzakach z japońskim rodowodem. Podczas festiwalu będzie można wziąć udział w kursie jedzenia pałeczkami (sobota godz. 17, niedziela godz. 11). Po zajęciach odbędzie się konkurs dla tych, którym udało się tę umiejętność opanować. Będą także warsztaty z orgiami (sobota godz. 13), kaligrafii (sobota godz. 15) oraz katakany (niedziela godz. 12.30). Oprócz tego będzie można nauczyć się grać w starochińską grę Go (niedziela godz. 15) i lepić oryginalne japońskie onigiri (niedziela godz. 11.30) lub wziąć udział w spotkaniu z Kasią Brzozowską - animatorką, podróżniczką, blogerką i miłośniczki Azji (niedziela godz. 14).
Przez dwa dni festiwalu będzie też można skosztować azjatyckiego jedzenia. Będą m.in. sushi, kimchi, dania z woka, udon, chow mein, pad thai, kombucha, sake, umeshu.
Wstęp na festiwal kosztuje 10 zł. W sobotę impreza potrwa w godz. 12-20, a w niedzielę od 11 do 17.
Wszystkie komentarze