Bon appétit
Nowa wystawa w Galerii Przedmiotu Zamku Książąt Pomorskich prezentuje niezwykłe, oryginalne sztućce, które w większości już dzisiaj nie są stosowane, a których obecność na stole od XIX do lat 30. XX wieku była obowiązkowa. Można się tu dowiedzieć, jak dawniej serwowano śniadania, jakie akcesoria i sztućce stosowano do owoców morza, zup, dań mięsnych i deserów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji są m.in. widelce i szczypce do raków i homarów, akcesoria do kawioru, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs, łopatki do pasztetów, sztućce specjalistyczne do owoców i deserów.
Sztućce i akcesoria (około 400 sztuk) wybrane na wystawę pochodzą z kolekcji Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Uzupełnione zostały o obiekty ze zbiorów Muzeum Regionalnego w Szczecinku oraz z kolekcji osób prywatnych.
Wtorek-niedziela, godz. 10-18, bilety: 4-6 zł
Wszystkie komentarze