Piknik nad Odrą
Duża impreza turystyczna. Swoją ofertę zaprezentują regiony i miasta z Polski, ale też z Czech, Niemiec i Węgier; biura podróży, hotele, ośrodki wypoczynkowe, rekreacyjne, sanatoryjne i przewoźnicy. Na stoisku "Odpoczywaj na wsi" można będzie zapoznać się z ofertą gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych i Hitów Turystyki Wiejskiej. Pod hasłem "Poznaj swój kraj, zanim wyruszysz w dalekie podróże" kryje się oferta wypraw rowerowych i kajakowych.
Piknikowi towarzyszą Targi Żywności i Produktów Ekologicznych Organic, propozycja dla zainteresowanych ekologicznymi i naturalnymi produktami oraz rękodziełem.
Będzie można spróbować tradycyjnych produktów Pomorza Zachodniego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych i lokalnych specjałów z Lubuskiego, Pomorskiego czy Wielkopolskiego - w tym także regionalnego piwa (w Strefie Browarów Minifestiwalu Piwa).
Jednym z wydarzeń towarzyszących Piknikowi nad Odrą jest trzeci w Szczecinie Festiwal Smaków Food Trucków. Ma przyjechać ok. 20 restauracji na kółkach, z kuchnią m.in. meksykańską, japońską, amerykańską, francuską, hiszpańską, włoską, arabską.
Pierwszego dnia Pikniku odbędzie się Wielkie Gotowanie. W Wielkim Garze powstanie "Uckermärker Käsesuppe", czyli tradycyjna zupa serowa przygotowana przez sąsiedzki Region Brandenburgii. Dla uczestników Pikniku przygotowanych zostanie ok. 10 tys. porcji. Degustacja rozpocznie się w sobotę o godz. 14.
Na scenie wystąpią zespoły grające bardzo różnorodną muzykę - od folku, przez dixiland, szanty, afrosambę, piosenkę poetycką, aż po elektronikę i rock. W sobotę o godz. 20.30 wystąpi szczecińska formacja Chorzy.
Piknik nad Odrą, Wały Chrobrego, sobota 11-22, niedziela 11-20. Wstęp wolny.
Wszystkie komentarze