Tanie dania? Nie w wakacje nad polskim morzem. Po wizycie w barze plażowym w Międzyzdrojach postanowiłem wyjaśnić, jaką drogę przeszedł śledź, zanim znalazł się na moim talerzu.

"Odkryj autentyczny smak Bałtyku dzięki naszej ofercie śledzia tuszy najwyższej jakości. Ten niezwykły produkt, pozyskiwany z czystych, chłodnych wód północnej Europy, jest prawdziwym skarbem kulinarnym, którym warto się dzielić z bliskimi. [...] Śledź tusza charakteryzuje się bogatym, głębokim smakiem, który idealnie komponuje się z wieloma potrawami, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenie. Mięso śledzia jest delikatne i soczyste, co czyni go doskonałym składnikiem zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych dań".
Przeczytałem to wszystko na stronie internetowej jednej z firm handlujących rybami. Było to jednak już po tym, jak ten "skarb kulinarny" zjadłem.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.

Aleksandra Sobczak poleca
Czytaj teraz
Więcej
    Komentarze
    Byłem w zeszłym tygodniu nad Bałtykiem. W restauracjach pustki, a restauratorzy płaczą, że „chyba Bałtyk wychodzi z mody”.

    Jak dalej będziecie za byle co kasować więcej niż w Niemczech to na pewno wyjdzie…
    @pElvis
    W Polsce nad morzem jest drozej niz w Niemczech
    już oceniałe(a)ś
    66
    0
    @arch^
    Potwierdzam, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę cenę/jakości.
    Matjas zjedzony w czerwcu w Bremerhaven czy na Helgolandzie to prawdziwy matjas, a nie jakiś a la
    już oceniałe(a)ś
    54
    1
    @tomek29kce
    I ten a'la może być kupiony teraz, ale złowiony był DWA lata wcześniej!!! Bo za taki okaz kupujący płacą taniej. Ale nie ma w nim ani wartości smakowych, ani odżywczych, bo stracił je w zbyt długim mrożeniu. Obowiązującego czasu mrożenia nikt nie sprawdza.
    Kontroli weterynaryjnej brakuje. Jeśli w ogóle czas mrożenia sprawdzają.

    A ty jadłeś bardzo smaczną, dziewiczą rybkę.
    już oceniałe(a)ś
    15
    3
    Polska to dziwny kraj , nikomu nic się nie opłaca dlatego taka drożyzna.
    @gdy
    dajmy wszystkim 100% za L4 i 4dniowy tydzien pracy
    już oceniałe(a)ś
    32
    13
    @gdy
    Nosili nam ryby cuchnące, śmierdzące,
    My po świeże przychodzimy
    w oceanie pluskające.

    Z pieśni wojów księcia Bolesława.
    już oceniałe(a)ś
    27
    0
    @Costam11
    ...i dodajmy 15 tą emeryturę.
    już oceniałe(a)ś
    18
    5
    @gdy
    Jak mawia mój kolega: w Polsce nawet kopalnia diamentów przynosiłaby straty.
    już oceniałe(a)ś
    30
    0
    Ale ktoś kto przebiera się za Mikołaja nie woła 25000 PLN za wizytę tłumacząc się ekstremalnie krótkim sezonem.
    @yar4782
    no właśnie, Bałtyk to nie tylko kąpiel w tłumie. Wielu ludzi chce pojechać tam cały rok, pospacerować, zjeść dobrą rybę, odpocząć, ale ceny zabijają, a gastronomicy narzekają, że już nawet emigranci nie chcą pracować na czarno (ostatnio był art. w GW), to o czym my mówimy? Trzeba dostosować ofertę do rynku, uczciwie traktować pracowników całorocznych i uczciwie oferować ofertę całoroczną. Wiem, wygodniej jest przez 2-3 miechy traktować ludzi, jak niewolników, a zimę spędzać w ciepłych krajach, ale wtedy proszę nie narzekać na pracowników i turystów
    już oceniałe(a)ś
    42
    5
    Skoro jeden smażony kartofel ma kiju kosztuje nad morzem ok. 20 zeta, to o czym my mówimy…
    @halice1

    I kupiłeś to kiedyś? Bo ja bym za darmo nie wziął!
    już oceniałe(a)ś
    23
    0
    @halice1
    O tym, że albo będzie za 20 zeta, albo wcale, bo nikt do interesu dokładał nie będzie.
    już oceniałe(a)ś
    1
    8
    @halice1
    moje dzieciaki uwielbiają te zakręcone chyba frytki, tak to się nazywa... jedno wyjście na przekąski z dwójką małolatów i stówa poszła, a przecie to tylko przekąska, nie obiad, a lody? a zwykłe frytki na plaży, qrwa, trzeba będzie w tym roku jednak pojechać do Czech lub na Słowację...
    już oceniałe(a)ś
    20
    2
    @simon39
    Byłem w tym roku na Słowacji. Drogo.
    już oceniałe(a)ś
    6
    1
    @simon39
    bierzesz co najmniej dwa razy po osiem stów i myślisz, że socjale to biorą się znikąd !
    już oceniałe(a)ś
    15
    2
    @bialywywiad
    Gdy dzieć był mały kupowałam nie raz. Ale to było 10 lat temu, wtedy kosztował 7 zeta, co było tak samo idiotyczną ceną, jak dzisiaj 20.
    już oceniałe(a)ś
    12
    0
    Na koniec będziemy żreć turystów. Planetę już zeżarliśmy
    @Maria Szymańska
    Zacznij żarcie od swych kończyn
    już oceniałe(a)ś
    1
    6
    cena jak w zachodniej europie, tylko czy pracownikom płacą jak tam, obawiam sie że to pazerność właścicieli, którzy za jedne wakacje chcą kupić dom
    @marik73
    Swieta racja
    już oceniałe(a)ś
    14
    4
    @marik73
    Raczej drożej
    już oceniałe(a)ś
    6
    2
    @marik73
    Ale sprzedający niekoniecznie są mieszkańcami Pomorza.To sezonowi przybysze. I dotyczy to nie tylko ryb.
    już oceniałe(a)ś
    13
    0
    „sztuka sprzedawania magii” to taki eufemizm nowy na oszukiwanie? Matias ale nie matias… masakra.
    @Skubi
    ej tam, za prawdziwą dziewicę też zapłacisz poczwórnie (w czerwonej dzielnicy oczywiście)
    już oceniałe(a)ś
    8
    3
    gdyby nie kupowali
    to by nie sprzedawali
    @zyzol
    a nie odwrotnie? mam gotować sobie żarcie i żreć konserwy na wakacjach? Pod namiotem można, ale moje dzieciaki pod namiot za cholerę nie chcą jechać, przeraża je robactwo i zimne kąpiele w rzece lub strumyczku.... i nuda leśna dookoła.
    już oceniałe(a)ś
    3
    13
    @simon39
    otwórz swoją restauracje sprzedawaj taniej
    wszyscy się ucieszą
    już oceniałe(a)ś
    9
    4
    @simon39
    Nie umiesz wymyślać przygód, które dzieci zapamiętają na zawsze? :-)
    już oceniałe(a)ś
    7
    1