Ptasie mleczko ze śledzia? Pyszne. Udowodnili to Śledziożercy

ma
20.02.2013 12:01

Fot. Łukasz Wądołowski / Agencja Wyborcza.pl

Ptasie mleczko, kawoszki w cieście francuskim - nawet taki słodki deser można przyrządzić ze śledzia. Potwierdziła to czwartkowa słynna szczecińska Noc Śledziożerców, na którą zjeżdżają miłośnicy śledzika z całej Polski. W czwartek był m.in. Adam Chrząstowski, szef krakowskiej restauracji Ancora i szef kuchni podczas polskiej prezydencji w UE. Śledziożercy (tylko mężczyźni) spotykają się w Szczecinie od 11 lat (w miesiącach na literę l: luty, lipiec, listopad) w restauracji Opera (dawniej Na kuncu Korytarza) na Zamku Książąt Pomorskich. Wymyślają nowe przepisy, przygotowują autorskie potrawy i dobrze się bawią. Przed spotkaniem wymyślają temat spotkania, który ma ich zainspirować. Temat czwartkowej nocy to: ?Salvador Dali, Witkacy, czysta forma?.

Wszystkie zdjęcia
  • Śledź bałtycki w kieliszku
  • Kawoszki ze śledzia
  • Ptasie mleczko na słodko-ostro
  • Śledź konopny
  • Śledź mój Adama Chrząstowskiego
  • Śledź faszerowany śledziem
  • Sałatka bieszczadzka, ale z ananasem
  • Autor żurku śledziowego
  • Tortello z Wielkopolski
  • Pomysłodawca imprezy
  • Gałkowski ze śledzikami pani Beaty