Ptasie mleczko ze śledzia? Pyszne. Udowodnili to Śledziożercy
Ptasie mleczko, kawoszki w cieście francuskim - nawet taki słodki deser można przyrządzić ze śledzia. Potwierdziła to czwartkowa słynna szczecińska Noc Śledziożerców, na którą zjeżdżają miłośnicy śledzika z całej Polski. W czwartek był m.in. Adam Chrząstowski, szef krakowskiej restauracji Ancora i szef kuchni podczas polskiej prezydencji w UE. Śledziożercy (tylko mężczyźni) spotykają się w Szczecinie od 11 lat (w miesiącach na literę l: luty, lipiec, listopad) w restauracji Opera (dawniej Na kuncu Korytarza) na Zamku Książąt Pomorskich. Wymyślają nowe przepisy, przygotowują autorskie potrawy i dobrze się bawią. Przed spotkaniem wymyślają temat spotkania, który ma ich zainspirować. Temat czwartkowej nocy to: ?Salvador Dali, Witkacy, czysta forma?.